Help talk:Guides

From Wikiversity
Jump to navigation Jump to search

Melasma er en vanlig tilstand som gir økt mengde pigment i ansiktet. Typisk for Melasma er symmetrisk brun pigmentering i ansiktshuden. Det rammer vanligst kinnene, overleppen og panne.n De fleste får økte plager om sommeren, og merker avbleking av hyperpigmentering om vinteren.

Hvorfor får man Melasma? Årsaken er ukjent, men en viktig medvirkende faktor er eksponering for sollys. Andre risikofaktorer er bruk av P-piller. De med mørkere hudtype er disponert. Melasma under svangerskap er vanlig og kalles da Kloasma eller på engelsk "Mask of pregnancy".

Finnes det ulike typer Melasma? Dette avhenger av hvor dypt pigmentet ligger. I den overfladiske (epidermale) typen Melasma ligger pigmentet i overhuden. Denne tilstanden er mest tilgjengelig for behandling. I den dypere typen (dermale) ligger pigmentet dypere ned i lærhuden. Det finnes også varianter med pigment i både over- og underhuden (mixed).

Kan Melasma behandles? Den viktigste behandlingen ved Melasma er å unngå soleksponering. Alle bør bruke solbeskyttelse med høy faktor som beskytter mot både UVA- og UVB stråler. Ingen behandling vil være effektiv om man ikke følger dette rådet. Flere ulike behandlingsmetoder kan brukes for å forbedre brunfargen: A-vitamin preparater Alfahydroxysyrer som Glykolsyre kan gi avbleking av pigmentet. Kojicsyre Trenger jeg etterbehandling? Solbeskyttelse må brukes fast som etterbehandling, da pigmentet har en tendens til å komme tilbake.

Referanser Melasma

http://www.kolibrimedical.com/no/hjem/2-uncategorised/76-fettsuging.html http://vitalhudklinikk.no/kroppspleie/kroppspeeling.html http://cosmedica.no/n-s-artikler-rynker.html