Engineering Experience 4: Design a Small Solar Vehicle/Nl/Team PM3

From Wikiversity
Jump to navigation Jump to search

So(u)l©ar[edit | edit source]

teamleden[edit | edit source]

Dieter Denruyter: big boss en sankey-deskundige
Jeroen Bertels: research en development
Jens De Klerck: research en development
Hendrik Geysen: hoofd elektronica
Hannah Daled: directeur afdeling transmissie
Matthias Kellens: chief sankey
Alexander Croes: mechanicien

De website[edit | edit source]

http://www.everyoneweb.com/soulcar/
Sinds kort heeft ons team ook een website! Er wordt nog aan gesleuteld, maar als je meer wilt weten over ons project, zijn we ook daar te volgen en zelfs te contacteren als je vragen hebt.

De Ganttchart[edit | edit source]

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2c/Gantt_Chart_EE4_invulbestand.pdf Op deze link kan je volgen wie wat gedaan heeft, en wat gaat doen. Wekelijkse update!

Plan Van Aanpak[edit | edit source]

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c8/Plan_Van_Aanpak_EE4.pdf

Zo gaan we dat aanpakken!

WBS[edit | edit source]

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/WBS_1.0.jpg

De structuur afgebroken

Samenwerkingscontract[edit | edit source]

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dc/Samenwerkingscontract_EE4.pdf

We zijn officieel een team!

Onze wekelijkse updates[edit | edit source]

week 1[edit | edit source]

De eerste keer dat we elkaar zien. Spannend! Eerst een naamspelletje, wat praten en eerste ideeën worden op tafel gesmeten. We hebben elkaars emailadressen. Tijd om erin te vliegen!

week 2[edit | edit source]

O jee! we zijn al een teamlid kwijt... Off to "elektronica"! Wij laten ons niet doen en gaan gestaag verder.
Het lichtpunt van de week: we kregen ons zonnepaneel en motor! Dit project krijgt vorm... Tijd om ideeën in praktijk te brengen (nog even wachten!!!)

week 3[edit | edit source]

1/03[edit | edit source]

Iedereen gaat met veel goesting van start:
Alexander focust zich op de wiki.
Hendrik, Jeroen en Jens denken na over de strategie die we gaan kiezen.
Hannah, Dieter en Matthias zijn de zware denkers en buigen zich over de berekeningen.

2/03[edit | edit source]

We denken dan toch voor een sturing te kiezen. Nog wat opzoeken en overwegen maar het idee zit vastgebakken in onze geesten. Ook qua vormgeving denken we niet puur voor efficientie te gaan. WIJ WILLEN NE MOOIE! Ook het materiaal is zo goed al gekozen. Als basis gaan we voor hout.

week 4[edit | edit source]

Dinsdag is EE dag! we hadden om half 4 een afspraak met onze begeleider. de gantt chart is definitief goedgekeurd. Ook de berekeningen gemaakt door Hannah en Dieter voor de overbrengingsverhouding was heel goed! Enkel werd geen rekening gehouden met het effect van de lamp: de zon is 3 X sterker! dus stroom ook 3 X . De Besturing is ook grotendeels uitgewerkt. Donderdag beslissen we definitief over de vorm van onze wagen.

week 5[edit | edit source]

Twee van onze teamleden konden door onfortuinlijke omstandigheden de vergadering van vandaag niet bijwonen. Vandaag werd echter beslist om het chassis van de wagen vast te leggen. Het team heeft besloten dat het onderstel van ons zonnewagentje gaat lijken op een formule 1 wagen uit de jaren 1950. Het zonnepaneel zal dan voor de cockpit bevestigt worden op het voertuig onder de vorm van een vleugel.,Binnenkort komen er de eerste foto's! Jens en jeroen zijn hard aan het werken aan simulink. Stap voor stap komen ze tot de beste benadering voor onze zonnewagen. Hannah werkt gestaag verder aan de overbrengingsverhouding en steekt een volledig verslag ineen die haar berekeningen uitleggen. Ook Dieter en Matthias zijn goed bezig met het Sanky diagram. Alle verliezen worden nauwkeurig berekend en in rekening gebracht.

hier is dan de eerste foto! De romp is zo goed als klaar en ook de wielen zijn in ontwikkeling. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/55/DSC_0028_%281%29.JPG

week 6[edit | edit source]

Deze week moest de deadline gehaald worden. Dus een laatste sprint was aangewezen. Dinsdag werd er stevig verder gerekend. Jeroen en Jens kregen de eerste resultaten te zien in de simulaties. Ook werd er gezocht naar tandwielen. Op donderdag kwam de voorlopige zonnewagen mee naar groepT. Zo bleek bij zwaarder uit te vallen als verwacht... Hij weegt nu zonder motor en sturing 1,2 kg. Dit moest natuurlijk aangepast worden in de berekeningen! Zo kregen we een overbrengingsverhouding van 1:16. Nu kunnen we definitief naar de juiste tandwielen gaan zoeken.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/96/ZonnewagenPM3.JPG
Zo zag de zonnewagen er dinsdag uit. Ondertussen heeft hij al een bevestigingsmethode voor het zonnepaneel.

week 7[edit | edit source]

Vandaag punten gehad! SSV 1 kreeg een 18/20 en simulink een 16/20!! BRAVO souljah's!

week 8[edit | edit source]

Na de grote overwinning van vorige week, is het tijd om de draad terug op te pikken. We hebben kennis gemaakt met fablab en ons logo laten laseren. Sankey werd verder geanalyseerd en sturing/overbrenging zijn zo goed als uitgedacht. Nu nog de uitvoering! Maar we zijn er zeker van dat we na de paasvakantie zullen kunnen testen.

week 9[edit | edit source]

Er moest niet veel meer gedaan worden, maar het werk is essentieel. de tandwielen en sturing moeten er deze week inzitten en perfect werken. De steunen voor de assen van de tandwielen zorgen voor wat problemen. Ook de spelingen en bevestiging van de andere onderdelen bezitten nog wat foutjes. Tijd om ze op te lossen!

week 10[edit | edit source]

Dinsdag zonnewagenrace! Maandag nog hard gewerkt om hem af te krijgen... Maar het heeft zijn nut gehad. Snel waren we niet, maar hij reed vlotjes tot boven en stuurde om alle obstakels heen (of beter gezegd bleef mooi bovenop de rails). Ook zag hij er heel prachtig uit! We zetten onze hoop op de schoonheidsprijs! Hier volgt alvast een link naar een online album. geeft een klein sfeerbeeld van de race en de competitie: http://www.flickr.com/photos/62598368@N02/sets/72157626672679786/