Engineering Experience 4: Design a Small Solar Vehicle/Nl/Team AM5

From Wikiversity
Jump to navigation Jump to search

Team 5: The S-team[edit | edit source]

Logo STeam.jpg

Acht industrieel ingenieurs in de 2de fase van hun opleiding zullen 10 weken werken aan het bouwen van een Small Solar Vehicle. Het uiteindelijke doel is deel te nemen aan een wedstrijd tegen de andere groepen. Deze wedstrijd zal de wagen beoordelen op zijn uiterlijk en performance. Op deze pagina kan u het volledige project volgen. Ook zal er een blog bijgehouden worden om onze vooruitgang aan te tonen.

Belangrijke documenten[edit | edit source]

WBS

Gantt Chart

Samenwerkingsontract

Plan Van Aanpak

Metingen zonnepaneel

Teamleden[edit | edit source]

Jens Jespers Teamleider
Mathias Keirens teamlid
Philip Storms teamlid
Simon Lurkin teamlid
Koen Carels teamlid
Jan Van Dessel teamlid
Michael Maes teamlid
Senne Van Baelen teamlid

Blog[edit | edit source]

The S-team zal wekelijks een blog bijhouden met daarin de vooruitgang en de gebeurtenissen i.v.m. het EE4 project, Design a Small Solar Vehicle.

Week 1[edit | edit source]

 • Dinsdag 15/02

Vandaag hebben we voor het eerst kennisgemaakt met het project en onze begeleiders. Zij hebben ons verdeeld in teams waardoor we al een paar dingen konden bespreken zoals de naam van het team, de functies van de teamleden en de planning voor de vergaderingen. We hebben gebrainstormd over alle taken zodat Koen de WBS thuis kon afwerken. Er werden ook al logo's ontworpen door Jan en de PVA en het samenwerkingscontract werden ook afgewerkt door Simon en Jens. Philip was begonnen aan de Gantt Chart en deze werd met hulp van Michael vrijdag in de voormiddag afgemaakt om zo alles te kunnen doorsturen van de deadline. We kregen ook al ons zonnepaneel en de DC motor. Hiermee hebben we enkele metingen uitgevoerd waardoor we een grafiek konden maken met de karakteristieken van het zonnepaneel bij invallend licht.

 • Vrijdag 18/02

Alle oriëntatiedocumenten zijn afgewerkt, nagelezen en werden doorgestuurd rond 16 uur via assignments op toledo.

- Plan Van Aanpak
- Gantt Chart
- WBS
- Samenwerkingscontract

Week 2[edit | edit source]

 • Dinsdag 22/02

Vandaag hebben we meer informatie gekregen over overbrengingen, het huidige zonnewagenteam en FABLAB in Leuven. In tegenstelling met vorig jaar mogen wij daar gebruik van maken voor onze SSV. De presentatie over de overbrenging zullen moeten gebruiken voor onze berekeningen.

Na de presentatie hebben we besproken welke materialen we zouden kunnen gebruiken voor onze SSV, alsook de vorm van de wagen. We zochten informatie op over de verschillende materialen. Iedereen kreeg de taak om een schets te maken zodat we in week 3 konden beslissen welke het zal worden.

Week 3[edit | edit source]

 • Dinsdag 01/03

De verschillende schetsen van onze SSV werden besproken en er werd de beste tot nu toe uitgehaald. We hebben de beste schets nog wat verder uitgewerkt met het hele team samen. We zijn ook begonnen met de berekeningen voor onze motor en de tandwielen. Ten slotte werd deze site volledig ge-update.

Schets ontwerp:

Week 4[edit | edit source]

 • Dinsdag 08/03

We hebben een seminarie gehad van Simulink en hebben daarna gewerkt aan de berekeningen voor de SSV. We spreken misschien vrijdag af om al wat te kunnen bouwen.

Week 5[edit | edit source]

 • Dinsdag 15/03

Vandaag hebben we verder gewerkt aan onze berekeningen. We hebben ze laten controleren door onze coach en er moesten nog enkele aanpassingen aan gebeuren. Deze zijn nu bijna volledig in orde. Ook is er nog verder aan Simulink gewerkt. Hier moet wel nog volgende week aan gewerkt worden, want dit is nog niet klaar. Er zijn ook een paar mensen van ons team al eens naar Fablab gegaan om te zien wat we daar allemaal kunnen doen. We hebben een soort sleutelhanger gemaakt met ons logo erop. We hebben ook al eens bekeken wat er gedaan moet worden voor de economische analyse, hier zal vanaf volgende week ook al aan gewerkt worden.

Week 6[edit | edit source]

 • Dinsdag 22/03

Vandaag hebben we nog verder gewerkt aan de berekeningen en aan het opbouwen van het simulink programma. Het verliep niet zo vlot omdat we in zowel onze berekeningen als in het simulink gedeelte onze fouten niet vonden. Aangezien het vrijdag een deadline is hebben we afgesproken om vrijdag om 9 uur af te spreken om alles af te werken.

 • Vrijdag 25/03

Zoals dinsdag afgesproken zijn we vandaag weer bijeen gekomen. Aangezien we de fout in de brekeningen niet vonden, zijn we bijna helemaal opnieuw begonnen. Na wat rekenwerk kwamen we goede waarden uit. Ook aan het Simulink programma werd er verdergewerkt, tegen 3 uur was het programma in orde en zijn we begonnen met grafieken te bespreken. Er werd ook de afstand gesimuleerd die de wagen zou afleggen moest je hem vanop een helling van 3° 1 meter ver laten vertrekken. Ook werd het Sankey diagram gemaakt. We werkten tot 17:30 , juist op tijd voor de deadline dus. Hierna konden we naar huis na een lange dag werken.

Week 7[edit | edit source]

 • Dinsdag 29/03

Vandaag kregen we feedback van ons tussentijds verslag. Ons verslag voldeed blijkbaar niet aan de verwachtingen. De uitleg bij de meeste onderdelen liet te wensen over. Voor een groot deel was dit te wijten aan een verkeerde interpretatie van de opdracht door ons, ons "verslag" was meer een samenraapsel van alle resultaten dan een effectief verslag. Tijd dus om er nog harder tegen aan te gaan zodat we door ons wagentje zelf en het eindverslag kunnen laten zien wat we kunnen. In de tussentijd is onze tekening in solid edge af, enkel het zonnepaneel en een tandwielkastje om de tandwielen (2 paar) stevig vast te maken op de rest van de constructie moeten nog getekend en bevestigd worden. Van het tweede deel van het project is het enterprisingdeel, buiten enkele kleine aanpassingen, afgewerkt. Ook werd er begonnen aan het educating deel. Deze namiddag wordt er nogmaals naar Fablab gegaan. Alle getekende onderdelen gaan uitgesneden worden in hout om te kijken of alles past.

Week 8[edit | edit source]

 • Dinsdag 05/04

Vandaag zijn er een paar mannen op zoek gegaan naar deftige tandwielen, deze hebben ze gevonden bij Hobby Vandoren. Tijdens dat ze onderweg waren naar de winkel, werkte de rest van de groep verder aan de technische tekeningen en de economische analyse. Wanneer de tekeningen af zijn, kunnen we naar Fablab gaan om onze wagen in plexiglas uit te snijden.

Week 9[edit | edit source]

 • Dinsdag 26/04

Eerst was er een seminarie van technische tekenen. We moeten namelijk 2D tekeningen maken van onze wagen. Vandaag hebben we ook de wagen getest op het parcour. De wagen deed het goed, hij reed de helling zeer vlot op. We hebben een paar keer getest om te zien hoe we de wagen nog gingen aanpassen om over L-profiel te rijden zodat we mooi recht kunnen zijden. Voor de rest was de wagen in orde.

We besloten ook om een busje zoals dat van het A-team te maken in karton om over onze wagen te zetten zodat we de wagen zo lang mogelijk uit de zon konden houden.

Testrace : http://www.youtube.com/watch?v=jyCy6eVRBhs

Week 10[edit | edit source]

 • Dinsdag 03/05

Vandaag was het de race! Eerst hadden we een klein probleempje, wa waren namelijk ons scopische kop vergeten. Jan ging het snel halen en we waren toch nog juist op tijd klaar voor de race. Eerst was er de voorronde, hierin moeste we twee wedstrijden rijden, we wonnen beide racen en gingen dus door naar de kwart finale. Hierin verlore we tegen de uiteindelijk finalist. Onze wagen deed tijdens zijn kwartfinale er 5.7 seconden over, dus we konden zeker tevreden zijn van onze wagen.

Filmpjes:

http://www.youtube.com/watch?v=kdCaKQTkbnM

http://www.youtube.com/watch?v=YvxxFRgAlPo

http://www.youtube.com/watch?v=T8BWxDY3Ki4

Week 11[edit | edit source]

 • Dinsdag 10/05

Vandaag hebben we gewerkt aan de resterende taken van case 2. We hebben de taken verdeeld zodat we donderdag alles bij elkaar kunnen zetten en alles nog eens kunnen nalezen want vrijdag moet namelijk het eindverslag binnen gebracht worden. De coach kwam ook eens langs om te zien of we aan alle taken bezig waren die moesten gedaan worden.

 • Vrijdag 13/05

Aangezien we donderdag nog niet klaar waren met al onze taken hebben we vandaag weer afgesproken om 15u. Er moesten nog een paar teksten nagelezen worden. Ook moesten er nog een paar taken gewerkt worden zoals het voorwoord en de inleiding dat nog moest geschreven worden. Rond 17 uur waren we klaar met alles, maar we hebben toch nog een uur moeten werken aan de lay out van onze tekst, dit hadden we toch een beetje onderschat, maar om 10 voor 18 was alles dan af en konden we ons verslag op toledo posten en het gaan afprinten om af te geven aan onze coach. Na 11 weken werken aan de zonnewegan zit het project er nu op, buiten de test die we nog moeten afleggen in week 14. Wij vonden het fijn dat we deze ervaring konden opdoen tijdens dit EE-4 project.