Engineering Experience 4: Design a Small Solar Vehicle/Nl/2013: Team PM17

From Wikiversity
Jump to navigation Jump to search

Moonlander[edit]

Logo Moonlander.png

De teamnaam voor dit project is "Moonlander".
Een teamnaam kies je niet zomaar.... het weerspiegeld het doel, de drijfveer van een team. "Moonlander" getuigd van ambitie en laat ons bezinken in dromen die misschien altijd dromen zullen blijven. In tegenstelling tot de klassieke benamingen, zoals Griekse goden, denkt team Moonlander (PM17) liever aan de toekomst.

Inleiding[edit]

Het Umicore Solar Team heeft aan ons ingenieursbureau Moonlander gevraagd een miniatuurzonnewagen te ontwikkelen. Op zoek naar nieuwe inkomsten voor hun project wil het Umicore Solar Team een klein demomodel van hun zonnewagen op de markt brengen, de “small solar vehicle” of SSV genoemd.

Blog[edit]

Week 1: In week één brachten we het samenwerkingscontract in orde alsook de WBS, PVA en Gantt Chart. Verder hebben we een logo en teamnaam bedacht. (deadline vrijdag 18:00)

Week 2: Bespreking van de documenten met de coach. Dan aangepast aan de opmerkingen die er waren. Zonnepaneel uitgemeten en seminarie bijgewoond. Bespreking deadline twee.

Week 3: Alle voorgaande documenten zijn nu in orde, dus we kunnen ons gaan focussen op de wagen. We kregen een seminarie met voorbeeldberekeningen over hoe we de gear ratio, bissectiemethode, etc. moeten bepalen. Nadien hadden we ook nog een coachmoment.

Week 4: In deze week kregen we tijdens het seminarie uitleg over hoe we Matlab en Simulink moeten gebruiken. De taken werden verdeeld en we hadden een moment met de coach.

Week 5: Deze week hebben we ons vooral gefocust op Case 1. De opdrachten werden goed verdeeld en alles ging aan een goed tempo vooruit. De dinsdag kregen we ook nog een seminarie over FabLab Leuven. In week 8 en 9 zullen we daar zeker enkele keren naar toe gaan om bijvoorbeeld onder andere onze wielen te laseren.

Week 6: In deze week moest Case 1 af zijn, deadline 1PM 22/03/2013.

Week 7: In deze week werd er minder aan het project gewerkt, we zien het niet echt als een rustweek aangezien we nog voldoende voor handen hadden. Hoe dan ook in deze week hebben we eens samengekomen om de belangrijkste punten te overlopen die we moesten verwezelijken tijdens de vakantie voor de deadline na de vakantie.

Week 8: De eigenlijke bouw van de wagen kon starten, de technische tekeningen waren in orde en konden dus uitgelaserd worden. De bestelde onderdelen zorgden wel voor een onverwachte vertraging, de tandwielen lagers en assen waren immers online besteld via de site Conrad. Conrad liet ons echter weten dat ze een vertraging opgelopen hadden bij het verzenden via TNT. De deadline kwam in het vizier en vreesden dat we deze niet zouden halen.

Week 9: We hebben de dealine gehaald, TNT leverde onze onderdelen maandag. We spraken dus dinsdag vroeg af om de wagen ineen te steken en in de namiddag meteen te testen op de racebaan. Het testen liep redelijk vlot, al werd het ons heel duidelijk dat we de zijwielen (die toen nog niet gemonteerd waren) goed zouden kunnen gebruiken. De wagen reed vlot (met dank aan de lagers) en steeds recht, het enige wat de koers kon veranderen waren bulten in het wegdek. Wat ons ook duidelijk werd is dat de motor heel goed vast moet zitten omdat deze anders geen goede grip heeft op de tandwielen. We deden de nodige testen voor case 2 en hebben daarna de taken verdeeld zodat we zeker de tweede deadline zouden halen.

Week 10: We hadden besloten een motorkast te maken (zo klein mogelijk uiteraard) en daar ook nog ons logo op te graveren. In deze week moesten we de wagen voorstellen aan een jury van GroepT-docenten. Zij moesten uit alle wagens de mooiste en innovatiefste wagen kiezen. Wij wonnen geen van beiden, maar bij ons design lag daar dan ook geen echte focus op. We namen meer een less is more houding aan waarbij we denken dat enkel de essentie van onze wagen tot succes kan leiden. De tweede deadline werd overigens ook gehaald.

Foto's[edit]

Documenten[edit]

PVA Moonlander Gantt Chart Moonlander Samenwerkingscontract Moonlander.pdf WBS Moonlander Verslag vergadering 1.pdf Verslag vergadering 2.pdf