Engineering Experience 4: Design a Small Solar Vehicle/Nl/2013: Team PM12

From Wikiversity
Jump to navigation Jump to search
This is the logo of a group of students who build a SSV (school project)

Introductie[edit | edit source]

Welkom op de wikipagina van team Aruna. Ons team bestaat uit 5 studenten in hun 2de jaar industieel ingenieur aan Groept T te Leuven. Als opdracht in het 2de semester moeten wij een SSV (small solar vehicule) maken en op het einde met deze wagen een race te houden tegen de andere deelnemers. Via deze wiki kan iedereen onze vooruitgang volgen als ook de nodige informatie over het SSV bekijken.

Teamleden[edit | edit source]

Naam Functie
Noë Jens Teamleader & verantwoordelijke bouw SSV
Brankaer Joris Verslagverantwoordelijke
Eisenberg Ben Technisch tekenen
Vanderlinden Arne Matlab & Simulink
Vranckx Tom Matlab & Simulink

De SSV[edit | edit source]

Solid edge design

Blog[edit | edit source]

Week 1[edit | edit source]

In week 1 was er het introductie seminarie, het concept van het EE4 project werd daarin uitgelegd, hierna ook de planning van de komende weken. Later op de dag werden we in teams verdeeld.
Tegen vrijdag hadden we onze eerste assignement, namelijk WBS, plan van aanpak, samenwerkingscontract en Gant chart af zijn.

Week 2[edit | edit source]

Het seminarie ging deze week over het Umicore Solar Team en de werking van dc-motor en zonnepanelen. Er was ook een bespreking met de coach over de eerst assignement. Het zonnepaneel werd later op de dag ook opgemeten.

Week 3[edit | edit source]

Deze week ging het seminarie over de beste tandwielverhouding en racestrategie.Na het seminarie zijn we samen gaan zitten en is er besproken geweest wie welke berekeningen deed die deze week in het seminarie uitgelegd waren.

Week 4[edit | edit source]

Het seminarie ging deze week over simulink en matlab, dit zijn wisundige simulatieprogramma's. Ook na dit semenarie was er een bespreking over onze voorgang met onze coach. Daarna zijn we samen gaan zitten en zijn te taken verdeeld die in het seminarie uitgelegd waren. De sketch van ons wagentje heeft deze week een voolopige vorm aangenomen.

Week 5[edit | edit source]

Dit maal ging het seminarie over fablab. Na het seminarie heeft iedereen verdergewerkt aan zijn taken. Zodat deze tegen het einde van de week voor het grootste deel af zijn.

Week 6[edit | edit source]

Deze dinsdag was er geen seminarie, maar we zijn wel vroeg samengekomen om samen verder te werken aan onze taken zodat alles af is om samen te zetten en af te geven voor case 1.

Week 7[edit | edit source]

Week 8[edit | edit source]

Maandag: SSV is volledig getekend in Solid Edge.

Dinsdag: rollementen halen in Aitec en de gaten voor de wielen en assen hieraan aanpassen (in Solid Edge).

Woensdag : Naar fablab gegaan om de delen te laten uitsnijden/printen. Dit gaf problemen voor het frame dat geprint moet worden, aangezien de printer is bezet tot volgende maandag. De rest van de delen werden wel met succes uitgesneden in Fablab.

Week 9[edit | edit source]

Maandag: terug naar fablab gegaan om het frame te laten printen. Spijtig genoeg gaat dit veel meer tijd in beslag nemen dan verwacht, namelijk tot donderdag avond (wegens sluiting om maandag namiddag, dinsdag en woensdag). Dit gaat natuurlijk problemen geven voor de testrun van dinsdag. Na een meeting met onze coach is er beslist al eens te gaan kijken naar de baan op dinsdag en dan vrijdag de testrun te doen.

Dinsdag: testrun bekijken en opdrachten CASE 2 verdelen. Nieuw probleem is opgedoken: één opdracht bestaat erin alle krachten op de drijfas te bepalen, maar aangezien ons tandwiel rechtstreeks op ons wiel staat hebben wij geen drijfas. Na alweer een momentje met de coach is beslist dat wij ons ontwerp zullen doormailen en hij zal dan een alternatieve opdracht geven.

Donderdag: Het frame is klaar en ziet er fantastisch uit.

Vrijdag: Assembly van de SSV + testrun. We zien direct dat we wieltjes langst de zijkant nodig zullen hebben op niet tegen de kant te crashen. Deze zullen tijdens het weekend in Solid Edge getekend worden.

Week 10[edit | edit source]

Maandag: weeral eens naar fablab om het systeem voor niet te crashen te laten uitsnijden en dit direct op de SSV te plaatsen. In de namiddag een 2de testrun testrun (met batterij 9V). Resultaat: de zonnewagen rijdt zeer snel (beter dan verwacht) maar heeft nog een maar mankementen: 1:Het tandwiel dat op de motor staat zit niet vast genoeg, maar wat lijm loste dit zo op. 2: De tanden van het keine tandwielen begeven het na enkele testruns. We zullen dus enkele extra tandwielen nodig hebben. 3: De wieltjes aan de zijkant zijn niet groot genoeg om de inkepingen in de zijkanten op te vangen, deze dienen dus vergroot te worden. 4: Door de inslag met een inkeping is er één van de voorste zijwieltjes afgebroken, dit zal dus verstevigd moeten worden.

Donderdag: In fablab de nieuwe wieltjes + extra tandwielen gaan uitsnijden.

Week 11[edit | edit source]

Dinsdag de SSV in groep T tentoon gesteld. Spijtig genoeg niet in de prijzen gevallen. Verder nog met heel het team samengewerkt aan case 2 en ondertussen hebben we een alternatieve opdracht gekregen aangezien wij geen drijfas hebben.

Documenten[edit | edit source]

Gantt chart[edit | edit source]

WBS[edit | edit source]

Plan van aanpak[edit | edit source]