Engineering Experience 4: Design a Small Solar Vehicle/Nl/2013: Team AM14

From Wikiversity
Jump to navigation Jump to search

Inleiding[edit]

Welkom op de pagina van de Solar Vikings. U kan hier terecht voor informatie omtrent ons project. Iedere week zal hier ook een nieuwe blog verschijnen zodat u volledig up-to-date kan blijven.

Teaminformatie[edit]

Teamlid Functie Emailadres
Jan van Hemelen Teamleider jan.van.hemelen@student.groept.be
Alexander Blockhuys Hulpleider alexander.blockhuys@student.groept.be
Jitse Meulenijzer IT verantwoordelijke jitse.meulenijzer@student.groept.be
Basjan Renders Bouwverantwoordelijke basjan.renders@student.groept.be
Mathijs Tielens Simulinkverantwoordelijke mathijs.tielens@student.groept.be
Casper Antonio Documentenbeheerder casper.antonio@student.groept.be

Case SSV deel I[edit]

Voorlopig ontwerp/ Prototype[edit]

Prototype SSV

Rapport[edit]

Case SSV deel 1

Case SSV deel II[edit]

Procesverslag[edit]

Solar Vikings - Procesverslag

Technische Tekening[edit]

Solar Vikings - Technische Tekening

Rapport[edit]

Solar Vikings - Case SSV Deel 2

Documenten[edit]

Samenwerkingscontract[edit]

Samenwerkingscontract

Plan van Aanpak[edit]

Plan van Aanpak

WBS[edit]

Work breakdown structure

Gantt Chart[edit]

Gantt Chart versie 1
Gantt Chart finale versie

Blog[edit]

Week 1[edit]

Deze week werd er een introductie gegeven omtrent het EE4-project. Hierbij werden ook de teams verdeelt en werd er al een opdracht gegeven: opstellen van samenwerkingscontract, plan van aanpak, WBS en Gantt chart. De deadline is vrijdag. Tijdens een eerste samenkomst werden gegevens uitgewisseld en de eerste opdrachten gemaakt.

Week 2[edit]

Deze week ging case SSV deel 1 van start. Er werd een seminarie gegeven i.v.m. het zonnepaneel en de DC-motor. Na het seminarie hebben we metingen verricht op het zonnepaneel om vervolgens een U-I grafiek te kunnen opstellen. In de feedbacksessie met onze coach hebben we al wat van onze ideeën besproken en kregen we feedback op onze voorlopige documenten. De Gantt Chart was nog iets te vaag, dus hebben we hem gedetailleerder gemaakt.

Week 3[edit]

Deze week moesten we seminarie 3 i.v.m. de race-strategie en de Matlab-simulatie bijwonen. Na het seminarie hebben we samengezeten en nagedacht over de materiaalkeuze (body en wielen), de sturing van het voorwiel en de overbrenging. We hebben een bezoek gebracht aan een modelbouwwinkel om wat meer informatie te verzamelen. Na ons bezoek konden we balsemhout al zeker van onze lijst schrappen. Verdere informatie over de materiaalkeuze is terug te vinden in vergaderverslag 3. De sturing van het voorwiel zal mechanisch of elektronisch (besturing RC-wagen) gebeuren. De keuze zal afhangen van het gewicht dat de keuze met zich meebrengt en de moeilijkheid van de implementatie.

Week 4[edit]

Deze week hebben we het vierde seminarie in verband met Simulink, en hiermee is dan ook de Simulink-case van start gegaan. Jitse en Mathijs zijn hier verantwoordelijk voor en proberen dit af te werken tegen volgende week. Tijdens de vergadering met de coach hebben we het gehad over ons ontwerp, de overbrenging en onze problemen met de foutenanalyse op de metingen van het zonnepaneel. Het ontwerp is al vrij goed uitgewerkt, maar dient nog concreter gemaakt te worden. I.v.m. de overbrenging hebben we twee plannen, deze zullen parallel uitgevoerd worden. Indien plan A lukt, dan gaan we zeker voor plan A. Wat plan A nu net is, blijft nog een verassing.

Week 5[edit]

Deze week vond het laatste seminarie i.v.m. Fablab plaats. Hier kregen we wat informatie over wat we allemaal kunnen en mogen in het Fablab. Nadien hebben we een vergadering gehouden en onze problemen bij elkaar gezet zodat we ze konden bespreken met de coach. Volgende week vrijdag is de eerste deadline: de karakteristiek van het zonnepaneel wordt afgerond en verwerkt in een meetverslag, de optimale overbrengingsverhouding wordt berekent in Matlab en de verschillende overbrengingsverhoudingen worden gesimuleerd in Simulink, de bisectiemethode wordt uitgewerkt en tot slot worden ook nog de twee Sankey diagrammen opgesteld. Dit alles wordt verwerkt in een eerste rapport en zal ten laatste volgende week vrijdag om 13u00 ingeleverd worden.

Week 6[edit]

Deadline 1 vindt plaats deze week. Jan en Alexander nemen het voortouw en zorgen ervoor dat alles zeker in orde komt. De rest van het team volgt hun instructies op en werkt zijn deel af tegen het afgesproken moment. Het werk bestaat er voornamelijk uit om de kleine details af te werken en alles samen te zetten in een eerste rapport. De deadline voor het indienen is vrijdagmiddag om 13u ten laatste.

Week 7[edit]

Case SSV deel 1 werd afgelopen vrijdag ingediend. We hebben besloten om deze week geen vergadering te houden omdat het vorige week zo druk was. Iedereen weet wel zijn taak en kan hier tijdens de paasvakantie aan werken. Volgende meeting zal dus voor de eerste week na de paasvakantie zijn. Een update zal dan terug te vinden zijn hier op de blog.

Week 8[edit]

Deze week vond de tussentijdse test plaats. De test ging over cases SSV part 1 + Simulink + Technisch tekenen. Nadien werd een korte vergadering gehouden voor het verdelen van het werk. Volgende week dient de wagen immers een testrit te kunnen uitvoeren. Mathijs beschikt over de Lego en is verantwoordelijk voor de gearbox. Bas Jan zorgt voor het uitsnijden van het frame en het bevestigen van de wielen, assen en kogellagers.

Week 9[edit]

De test had moeten plaatsvinden, maar door altijd maar nieuwe problemen tegen te komen hebben we onze testrit verplaatst naar volgende week. De voornaamste problemen waren het vinden van juiste tandwielen voor juisten overbrengingsverhoudingen. De gearbox is bevestigd op het frame, maar kan nog niet de achteras aandrijven. Naast het probleem met de tandwiel raken we ook niet uit onze sturing. We zijn zeker over de RC-besturing, maar we weten niet hoe we op deze manier ons voorwiel kunnen laten sturen.

Week 10[edit]

We hebben tandwielen gevonden en en manier om te sturen. We hebben alles geïnstalleerd, maar bij onze eerste test blijkt onze wagen veel te traag te gaan. Na eventjes nadenken ondervinden we dat de gearbox fout gemonteerd is. De overbrengingsverhouding klopte niet en leverde meer snelheid dan koppel, terwijl het wel koppel is dat we nodig hebben. Na het juist monteren voerden we de testrit nog eens opnieuw uit, maar konden we alleen maar besluiten dat de gearbox niet doet wat we verwachten. Ook mede veroorzaakt door de slechte tandwielen die we hebben. De sturing en het schakelen werkt wel.

Week 11[edit]

De race gaat niet door omwille van het weer. Wel is er een tentoonstelling in het atrium van GroepT waar we beoordeelt worden op innovatiefste en mooiste. Onze teamnummer is jammer genoeg niet terug te vinden op de stembrief waardoor we veel stemmen verliezen. Deze vrijdag moet case 2 ook binnengeleverd worden. Tijdens de vergadering van vorige week werd beslist wie wat doet en tegen wanneer (tegen donderdag).

Vergaderverslagen[edit]

Vergaderverslag 1
Vergaderverslag 2
Vergaderverslag 3
Vergaderverslag_4
Vergaderverslag_5