Engineering Experience 4: Design a Small Solar Vehicle/Nl/2012: Team PM9

From Wikiversity
Jump to navigation Jump to search

"InovEngineering" is een bedrijf dat specialiseert is in bedenken en ontwerpen van oplossingen voor ingenieursproblemen. Ze werden gecontacteerd door het Umicore Solar Team om een SSV (Small Solar Vehicle) te ontwerpen dat afstamt van hun eigen zonnewagen.

Star Cars[edit]

Het team, gedoopt Star Cars, werd in het leven geroepen voor deze opdracht. Dit team bestaat uit:

Het team[edit]

Naam Functie
Jordi Lambrichts Teamleider
Dokus Soetemans Buildmaster
Jasper Heremans Filemaster
Kevin Goddeau Blogger
Lars Moons Entrepreneur
Ruben Valgaerts Designer
Shari Van der Aa Notulist
Stephane Paulus Energizer

Algemene informatie[edit]

Plan van Aanpak (PVA)[edit]

Media:PVA2012.pdf

Samenwerkingscontract (SWC)[edit]

Media:SWC.pdf

Work Breakdown structure (WBS)[edit]

Media:WBS2012.pdf

Gantt Chart[edit]

Media:GanttC2012.pdf

Vergaderverslagen[edit]

Verslag1 Media:vergaderverslag20121.pdf
Verslag2 Media:vergaderverslag20122.pdf
Verslag3 Media:vergaderverslag20123.pdf
Verslag4 Media:vergaderverslag20124.pdf
Verslag5 Media:vergaderverslag20125.pdf

Blog[edit]

Getting started (14-02-2012)[edit]

Na een initieel seminarie over wat we horen te doen en hoe de puntenverdeling ineen zit werden de teams ingedeeld. We merkten dat we in een team van 9 zaten wat we wel veel vonden. Onmiddellijk besloten we om een facebook groep te maken en dropbox te gebruiken omdat deze veel vaker nagekeken worden dan gewone mails. Hierna nam Jordi het vrijwillig op zich om teamleider te worden. Hierna verdeelden we het werk en gingen we aan de slag. Hoe het verder blijft verlopen laten we jullie weten.

Learning how motors work (23-02-2012)[edit]

Na het seminarie over hoe de DC motor werkt gingen we samen zitten om een paar definitieve beslissingen te maken. O.a. de teamnaam, hoe we het bedrijf gaan noemen, welke materialen we gaan gebruiken in onze wagen en wat zijn onze doelstellingen (het eind van de race halen of effectief alles winnen?). Op het eind van deze vergadering werden de taken verdeeld en de gantt chart ingevuld. Nu kunnen we aan de slag. Op het eind van deze week moet iedereen ook een testje doen, maar ik vermoed dat iedereen hier wel uitstekende resultaten op zal halen.

Designing the car to WIN the race (29-02-2012)[edit]

Gisteren kregen we een "zeer intressant" seminarie over welke factoren er allemaal meespelen in een race. Zoals luchtweerstand, wrijvingsfactoren, hellingen, transmittie ratios en racecondities. We hebben natuurlijk ons voorlopig design hieraan aangepast. We hebben gekozen voor wielen die ons het minste wrijving zouden opleveren en ook voor een vrij airodynamische vorm. Hier stel ik me wel een beetje vragen bij sinds het zonnepaneel een vierkant is dat veel luchtweerstand gaat genereren vergeleken met de rest van de wagen. Is luchtweerstand wel zo een belangrijke factor in een kleine race zoals deze? Time will tell.

Ook hebben we later deze week onze eerste feedback sessie met de coach. We hopen hier de final OK te krijgen zodat we kunnen starten met het bouwen van de wagen.

How stuff works: Matlab (06-03-2012)[edit]

Vorige week hat ik aangekondigd dat we onze eerste feedback sessie gingen hebben. Het ging goed. Er waren wel wat kleine opmerkingen die we direct hebben aangepast maar we hebbe onze OK gekregen. Here we go.

Het seminarie vandaag ging over matlab. Het heeft ons laten zien hoe je de zonnewagen moet nabouwen in Matlab. Hierdoor kunnen we nu onze wagen simuleren. Zo kunnen we de berekenen hoe ver onze wagen zal uitbollen na de helling zelfs zonder aandrijving. En bij welke load onze wagen het beste zal presteren. Nu kunnen we ons design eens testen.

The horror of Matlab (16-03-2012)[edit]

Ja hoor vele uren zijn er al in dit programma gekropen. De ene error achter de andere is het enige dat er eigenlijk wil uitkomen. Hopelijk krijgen we dit nog in orde voor de eerste deadline. Als het niet een variable is undefined is dat we krijgen. Dan krijgen we resultaten die op niets trekken. Op een of andere manier slaagt ons wagentje er volgens matlab in om wel 60 meter uit te bollen voordat het tot stilstand komt zonder enige vorm van aandrijving, go figure. Gelukkig waren we wel in staat om de overbrengingsverhouding te bepalen. Nu weten we tenminste wat we moeten zoeken.

Deadline approaching (17-03-2012)[edit]

De deadline voor het eerste rapport komt dichterbij en de druk begint wat te stijgen in het team. Iedereen is aan het scramblen om zijn gedeelte af te krijgen en ervoor te zorgen dat het rapport in orde geraakt. Matlab doet nog steeds rare dingen en dit kan wel zeer nipt worden. Voor de rest begint het goed vorm te krijgen. De berekeningen zijn vrijwel af en de diagrammen getekend. Hopelijk houden we dit vol tot het eind van het jaar. De sfeer zit er ook goed in.

Oef (26-03-2012)[edit]

Het rapport is binnen van gisteren. Nu maar hopen dat het goed genoeg was. Ook de eerste peerassesment is binnen gegaan, hoop dat er beetje goede getallen voor iedereen uitkomen ^^. Verder is er deze week niet veel te zeggen. Er zijn paar beslissingen over de vorm van de wagen genomen en Dokus gaat zijn garage openstellen voor het team, zodat we daar in de vakantie aan het bouwprocess kunnen beginnen. Het is uiteindelijk een driehoekig wagentje uit hout geworden. Dit zou het gewicht en de luchtweerstand laag moeten houden en toch sterk genoeg moeten zijn voor wat het wagentje moet doen.

Building a SSV (11-04-2012)[edit]

Dokus is vorige week alle materialen gaan kopen voor ons wagentje en dus zijn we begonnen met bouwen. Al bij al een zeer vermoeiend proces. Het is niet makkelijk om er met veel tegelijk aan te werken omdat je anders voor elkaars voeten loopt, maar toch wil iedereen beetje zijn steentje bijdragen bij onze wagen. Het frame is gebouwd geweest deze week, en we zijn op zoek gegaan naar een systeem om het zonnepaneel verstelbaar te monteren zodat we het kunnen richten naar de zon. We zijn er ook in geslaagd (en dit door de geweldige legokit van Dokus) om een CVT te maken voor het wagentje zodat het zelf bij te hoge koppel kan overschakelen naar een lagere versnelling. Hierdoor hopen we dat het wagentje de laatste helling zal kunnen overwinnen.

Building a SSV: part 2 (18-04-2012)[edit]

Het bouwen verloopt vlot en het wagentje begint vorm te krijgen. We hebben wel een klein probleem met de achterste as. Die zou moeten smal zijn in het midden maar breder naar de uiteinden en dit vinden we niet echt hoe we dit moeten oplossen. Maar ik heb er nog steeds alle vertrouwen in hoor. Waar een wil is, is een weg. Voor de rest is de tijd vooral gespendeerd geweest aan het leren voor de tussentijdse test van EE4. Deze hebben we gisteren net gehad, en was naar mijn mening veel moeilijker dan verwacht. Ze zeiden dat als je het verstond waar je mee bezig was dat het niet zo moeilijk was, maar de test zat vol met instinkers en detailvragen. Ik vraag me af hoe goed het bij de rest is verlopen. Hopelijk heeft iedereen wel meer dan een 7 zodat er niet teveel moet opgehaald worden later. We horen het volgende week wel hopelijk.

Results (24-04-2012)[edit]

De resulaten van de test zijn binnen, en zo schitterend zijn ze niet :P. Gelukkig heeft iedereen er zich aan mispakt dan kunnen we ons iets minder schuldig voelen. 70% gebuist op de test. Voor de rest gaat het goed met het wagentje. Hoewel de eerste test vandaag was niet zo schitterend. ons wagentje volgt de rail goed en verliest niet zoveel snelheid erop. Het grote probleem zit hem op de wrijving tussen de lagers en de as denken we. Hopelijk kunnen we dit probleem nog verhelpen voordat we moeten racen. Voor de rest zijn we vrij content over de resultaten. Nu gewoon op zoek naar ofwel betere lagers ofwel naar een oplossing voor het probleem.

Fixed (03-05-2012)[edit]

Ja hoor het probleem is opgelost. Het wagentje rijd nu stevig de helling op. Het lukt zelfs om onderaan de helling uit stilstand te starten en tot boven te rijden. Iets wat het snelste team niet echt lukte vorige week ^^, hoewel het onze kon dat ook niet vorige week :P. De lagers waren te hard ingespannen en creeerde daardoor veel te veel druk op de as. Met dit probleem van de baan en een goed gevette CVT lukt het ons wagentje probleemloos om het traject af te leggen. Nu gewoon nog proberen te optimaliseren en er een beetje een mooi ogend wagentje van te maken.

Eindrapport (10-05-2012)[edit]

Morgen moet het eindrapport binnen en we zijn momenteel nog beetje aan het scramblen om alles in orde te krijgen. Het meeste is af enkel nog paar technische tekeningen die moeten gedaan worden en nog wat prijzen vermelden bij de berekening van de kostprijs. De race deze week werd afgelast door het slechte weer. Hopelijk komt er soon een kans om het project af te ronden. Ik wil de andere wagentjes wel eens zien rijden. En hopelijk verliezen tegen ons wagentje natuurlijk ^^.