Engineering Experience 4: Design a Small Solar Vehicle/Nl/Team AM7

From Wikiversity
Jump to navigation Jump to search

Team Lightspeed[edit | edit source]

Logo Team Lightspeed

Teamsamenstelling[edit | edit source]

Team lightspeed bestaat uit volgende leden:

Naam Functie
Vincent Vanherck Teamleider
Wout Cordeel Secretaris
Yusuf Efe Notulist
Koen Weverbergh Kwaliteitscontroleur
Tom Van den Bergh Medewerker
Marnix Van Rompaey Medewerker
Jeroen Coppens Medewerker

Opdracht[edit | edit source]

Voor het vak Engineering Experience 4 hebben wij als team de opdracht gekregen om een 'Small Solar Vehicle'(SSV) te bouwen. Om dit te doen krijgen we reeds een zonnepaneel en een DC-motor ter beschikking, zodat alle teams van dezelfde basis kunnen vertrekken. Na het volgen van een aantal seminaries is het de bedoeling dat we zelf aan de slag gaan met de opgedane kennis om eerst op papier berekeningen te maken en uiteindelijk aan de hand daarvan zelf een SSV te bouwen, die het in een race tijdens 1 van de laatste weken van het project zal opnemen tegen de SSV's van de andere teams.

Documenten voor deadline 1[edit | edit source]

Work breakdown structure[edit | edit source]

Zoals steeds moet er voor ons project een work breakdown structure gemaakt worden, waarin alle taken die tot het project behoren tot in de kleinste deeltaken uitgeschreven worden en op een grafische manier weergegeven worden. WBS Team Lightspeed

Gantt-chart[edit | edit source]

finale versie Gantt Chart

Plan van aanpak[edit | edit source]

PVA - Lightspeed

Samenwerkingscontract[edit | edit source]

Samenwerkingscontract Lightspeed

Documenten voor deadline 2[edit | edit source]

Voor de 2e deadline moesten case I en case Simulink afgerond zijn en moest er een eerste procesverslag geschreven worden, wat uiteindelijk het onderstaande bestand geworden is.

Documenten voor deadline 3: Case 2[edit | edit source]

eindverslag case 2 team lightspeed

Blog[edit | edit source]

Voor het onderdeel "Educating" van onze opdracht moeten we minstens 1 keer per week een blog-bericht posten zodat iedereen die wilt onze vorderingen kan volgen.

Blog week 1[edit | edit source]

Week 1 van het 2e semester, start van een nieuw EE-project en wat voor één: het bouwen van een kleine zonnewagen!

Dinsdag voor het eerst met het team samengezeten en aangezien vrijdag al de eerste deadline is, zijn we er maar onmiddellijk goed ingevlogen. Tijdens de zitting van EE zelf al begonnen aan de WBS en de Gantt-chart, waaraan we nog verder gewerkt hebben in de namiddag. Onderling afgesproken wie voor de dingen die vrijdag binnenmoeten verder verantwoordelijk zijn, maar uiteraard worden de documenten druk heen en weer gemaild om de nodige aanpassingen door te voeren (als het nodig is uiteraard) Morgen tegen 18u moeten de documenten klaar zijn en hier op de wiki te vinden zijn. Hopelijk lukt het.

Blog week 2[edit | edit source]

Deze week hebben we tijdens de les zelf 3 seminaries gekregen: eentje over de berekeningen die we moeten maken, een van het solarteam met wat meer info over hun zonnewagen en de concepten die wij mogelijk ook zullen moeten toepassen en een laatste over Fablab, hun werking, de toestellen die ze hebben, wat mogelijk is,...

Ons team is er na de les onmiddellijk ingevlogen met een aantal tests en een eerste aanzet tot de berekeningen. Jammer genoeg vlotte deze berekeningen niet, waardoor Wout ze uiteindelijk meegenomen heeft en er zich thuis eens mee bezig gehouden heeft.

Blog week 3[edit | edit source]

De week begon met een feedback-sessie met onze docent, waaruit bleek dat we, als we de Gantt-chart strikt volgen, veel meer uren in ons project gaan steken dan gemiddeld. Na deze opmerkelijke commentaar hebben we ook nog even gesproken over onze berekeningen, waardoor we een aantal dingen te weten gekomen zijn, die van pas kunnen komen bij de verdere optimalisatie van de berekeningen.

Na de bespreking met de docent hebben we gezamenlijk naar de berekeningen gekeken en ook een eerste test uitgevoerd om te zien welk soort wielen we gaan gebruiken en aangezien de zon door de wolken brak, hebben we ons zonnepaneel aangesloten op de motor en in de zon gehouden en daaruit bleek dat de motor duidelijk veel krachtiger zal kunnen draaien dan aanvankelijk voorzien, nu draaide hij al met een mooi toerental, dus kunnen we enkel hopen dat de intensiteit van de zon de komende weken nog meer zal toenemen en we de motor nog sneller zullen kunnen laten draaien.

Blog week 4[edit | edit source]

Deze week het voorlaatste seminarie gekregen, deze keer ging het over simulink, het programma waarin we een simulatie moeten maken van onze wagen, zodat we kunnen controleren of onze berekeningen kloppen en simuleren hoelang de race zou duren (in het meest optimale geval).

Na het seminarie zijn we als team samen aan een paar pc's op groep T gaan zitten en terwijl een deel van de groep zich bezighield met het controleren en verbeteren van de berekeningen, is een ander deel al aan de slag gegaan met simulink, om hiermee zo snel mogelijk van start te kunnen gaan. Ondertussen is ook de zoektocht naar materialen volop bezig en is een eerste ontwerp bedacht, geschetst en in Solid edge gemaakt om ons al een beter idee te geven waar we uiteindelijk naar toe moeten werken.

Blog week 5[edit | edit source]

Deze week is de laatste hand gelegd aan de berekeningen en hebben we volop gewerkt aan onze simulaties met simulink, wat op bepaalde momenten problemen met zich meebracht. Aangezien we niet met iedereen aan de berekeningen en simulatie konden werken, zijn we ook al begonnen met het verslag voor het Enterprising-gedeelte van het project. Ondertussen hebben we ook tandwielen besteld, die vrijdag aangekomen zijn, zodat we volgende week volop kunnen beginnen met het maken van een eerste assemblage van de SSV. Volgende week zullen we echter ook nog voldoende week hebben met de papieren kant van het project aangezien vrijdag de eerste case wordt afgesloten en de eerste verslagen binnen moeten zijn.

Blog week 6[edit | edit source]

Deze week was de deadline voor de verslagen van case 1 en case Simulink, dus is er veel tijd gekropen in het maken, verbeteren, samenzetten,... van deze verslagen, maar toch hebben we nog de tijd gevonden om naar Fablab in Heverlee te gaan om daar onze bodemplaat te laten lasercutten, onze ophanging te laten maken, waardoor we volgende week eindelijk van start kunnen gaan met het uiteindelijke bouwen van onze SSV.

Blog week 7[edit | edit source]

Dinsdag hebben we feedback gekregen op de verslagen van onze eerste 2 cases en die was overwegend positief, hier en daar een aantal dingen die opnieuw geschreven moeten worden naar het eindverslag toe, maar het totaal was zeer goed, net zoals de punten. Daarna zijn we samengekomen om de wielen aan onze SSV te bevestigen, hiervoor zijn we noodgedwongen moeten terugvallen op CD's (het oorspronkelijke idee was mini-CD's, maar vanwege de grootte van onze tandwielen kan dit niet meer), maar deze waren vlug gemonteerd, nu blijft het grootste probleem nog hoe we ons zonnepaneel gaan vastmaken aan onze wagen, wat we volgende week verder zullen bestuderen en maken. Ondertussen werkt een deel van de groep ook aan het economische verslag, dus alles lijkt voorlopig vlot te gaan.

Blog week 8[edit | edit source]

Aangezien we er nog niet helemaal uit waren hoe we ons zonnepaneel gaan vastmaken aan de wagen, zijn we naar de winkel geweest om te weten te komen welke verschillende mogelijkheden we hebben. Om ons paneel niet te beschadigen hebben we alvast een stuk isolatieschuim ter grote van het paneel aan de achterkant ervan vastgemaakt. In de gamma hebben we uiteindelijk alles gevonden dat we nodig hadden: klemmetjes om de motor vast te maken op de bodemplaat en een (hopelijk) betrouwbare manier om ons zonnepaneel vast te maken: een voet waarop we een stuk van een autospiegel gaan monteren. Hiervoor moeten wel nog extra gaatjes in de bodemplaat gemaakt worden, wat Dieter tijdens het paasverlof zal doen.

Blog week 9[edit | edit source]

Deze week was het eindelijk zo ver, de test-race. Vol goede moed trokken we naar het test-parcours, om, eens aangekomen, vast te moeten stellen dat onze SSV een stuk groter en zwaarder was uitgevallen dan die van de andere teams. Met als gevolg ook dat onze tijd een stuk hoger lag dan dat van de meeste teams. Dit voorval deed ons beseffen dat we nog veel werk voor de boeg hebben, aangezien we tijdens een crisis-vergadering is er beslist om vrijwel volledig opnieuw te beginnen. De nieuwe plannen zijn dinsdag op papier gezet, tegen woensdag waren ze omgezet naar een model in Solid edge, de onderdelen zijn gekocht en/of onderweg naar hier. Het nieuwe model van de wagen werd uiteindelijk wrijdag uit plexiglas gecut in FabLab maar aangezien de bestelde onderdelen nog niet aangekomen waren, is het assambleren tot de maandag uitgesteld moeten worden. Hopelijk zijn de benodigde onderdelen tegen dan reeds aangekomen. Hopelijk is het volgende dinsdag geen goed weer, zodat de race pas na week 10 kan plaatsvinden.

Blog week 10[edit | edit source]

De week van de race. Maandag middag wisten we dat het dinsdag middag race was, dus zijn we allemaal een versnelling hoger geschakeld, maandag waren de bestelde tandwielen nog steeds niet geleverd, dus hebben we besloten van zelf de tandwielen te tekenen en dan te laten cutten in fablab. ondertussen is ook een deel van de groep op zoek gegaan naar een vervanging voor het bestelde statief. Uiteindelijk is dit ook een simpel statief geworden, omdat dit ons de makkelijste oplossing leek. Dinsdagmorgen om 9u stond ons teazm aan FabLab om de tandwielen en laatste kleine onderdelen nog te laten cutten om daarna op Jeroen zijn kot samen te komen om alles te assembleren. Dit bracht nog de nodige stress met zich mee op vlak van loskomende lijm, stukken die niet 100% in elkaar passen,... Maar uiteindelijk is het ons toch gelukt en om 14.00u stonden we met een afgewerkte wagen aan het Martelarenplein. De race verliep vlotter dan verwacht aangezien we tijdens de poule-races 2 keer geluk hadden met onze tegenstanders: de eerste had problemen met de tandwielen, waardoor deze nauwelijks vooruit ging en de 2e tegenstander reed vlot, maar raakte de helling niet op. Beide races werden met een acceptabele tijd gewonnen, maar eens het serieuse werk begon konden we niet meer mee, waardoor we uiteindelijk als eerste uit de achtse finales lagen.